Smalle banner

Blog: Seksueel misbruik bij jongens en mannen

Blog: Seksueel misbruik bij jongens en mannen

Geert Bettinger
Ik geef regelmatig cursussen en masterclasses. Een ervan gaat over mishandeling binnen de zorg.

Op mijn vraag wie van de deelnemers weet welke cliënt ooit seksueel misbruikt is, komt meestal de reactie dat men wel eens heeft gehoord dat ‘die en die’ mogelijk ooit deze ervaring heeft gehad. Er wordt dan de naam van een meisje of vrouw genoemd. Van sommige cliënten weet men het zeker omdat het expliciet in hun dossier staat.
Bij een enkeling is een ernstig vermoeden omdat de cliënte zich ‘vreemd’ gedraagt.
Een voorbeeld dat hierbij wordt genoemd is dat betreffende cliënte moeite heeft met aanrakingen of niet door een man gewassen wil worden. Zelden, heel erg zelden, komt het antwoord dat iemand een mannelijke cliënt kent die deze ervaring heeft gehad.

Bij seksueel misbruik denken we blijkbaar veel sneller aan meisjes of vrouwen. Zij vallen sowieso eerder in de ‘categorie’ van slachtoffers. Ik, man, vertel dan dat ik als kind door een oom misbruikt ben. Meestal volgt hierop een korte stilte omdat de aanwezigen zich mogelijk enigszins overvallen of beschaamd voelen.
‘Goh ja, dat komt ook voor’. Is dan een van de reacties. Een andere, veelvoorkomende is: ‘Wat knap dat jij dit durft te vertellen’. Ja, dat is knap want als jongen, als man, moet je eerst door een groot aantal vooroordelen, angsten en schaamtegevoelens heen.

De meeste mannen vinden niet dat ze in de ‘categorie’ slachtoffers passen. Er wordt onderling nauwelijks over gesproken al wordt het taboe hierop wel wat minder sinds de aandacht in de media voor seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.
Helaas worden mannelijke signalen van ‘vroeger’ seksueel misbruik zelden door hulpverleners opgevangen omdat men ze niet kent.
Binnen instellingen waar mensen met dementie wonen, is de onwetendheid en het taboe mogelijk nog groter. Dat geldt voor verzorgenden, artsen en gedragskundigen.
Nu is het algemeen bekend dat juist bij deze ouderen het lange-termijn-geheugen vaak beter is dan het korte-termijn-geheugen.

Kun jij je voorstellen dat een man, die als kind misbruikt is tijdens zorgmomenten flash-backs kan krijgen? Met name dit soort situaties kunnen dan als een trigger gaan werken. Ook cliënten binnen instellingen voor gehandicaptenzorg hebben deze flashbacks en zij hebben er zelfs vaak niet eens de woorden voor. Hij kan het soms wel op een typisch mannelijke manier duidelijk maken. Zo is het goed mogelijk dat hij een aardige verzorgende ‘zomaar’ een klap geeft, uit het ‘niets’ begint te schelden of ander ‘probleem’-gedrag laat zien. Zoals waarschijnlijk bekend noem ik dit ‘signaalgedrag’.

Het is heel belangrijk dat hulpverleners meer stil gaan staan bij dit ‘agressieve’ of ‘problematische’ gedrag van jongens en mannen. Zeker bij hen die zorgafhankelijk zijn.
Dit ‘probleem’-gedrag is mogelijk een belangrijk signaal.

Seksueel misbruik bij jongens en mannen bestaat namelijk echt.

 

Geert Bettinger 

Auteur van het boek: Door stil te staan kom je verder


Dinsdag 10 mei 2016 om 19.30 uur geeft Geert Bettinger een gastlezing op de thema-avond van Het Veilige Huis. Meer informatie en inschrijven: http://www.hetveiligehuis/agenda.

 

 Zie ook: Door stil te staan kom je verder

 


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top