Smalle banner

Op de koffie bij… Chiel Egberts

Foto-Moeders-met-een-MissieAls je werkt met kinderen die zorg nodig hebben dan kom je automatisch terecht in een driehoeksverhouding. Je hebt niet alleen te maken met het kind, maar ook met de ouders.

Over deze soms complexe situatie schreef orthopedagoog Chiel Egberts verschillende boeken: 'Ouders op hún plek', 'Driehoekskunde' en vorig jaar het boek over symbiose 'Moeders met een missie'. De 60-jarige Chiel Egberts werkte 35 jaar in de gehandicaptenzorg als Orthopedagoog. Daarnaast is hij man, vader en opa. We gingen bij hem op de koffie.

"Tijdens mijn opleiding Orthopedagogie aan de VU kreeg ik les van een geweldige man. Hij was vóór ouders. Ik weet zeker dat die opleiding de reden is dat ik hier zit."

Hoe kwam je tot het thema?
"Ik werk sinds 1980 in de gehandicaptenzorg. In 1997 werd ik gevraagd een speech te houden voor boze ouders. De club waar hun kinderen woonden veranderde zonder overleg het beleid. Hierdoor kregen hun kinderen 's nachts veel minder toezicht. Ik zocht verduidelijking en begon de driehoek te tekenen met als focus samenwerking in de driehoek. Tien jaar na mijn eerste toespraak ben ik de speech op gaan schrijven. Dat werd mijn eerste boek: Ouders op hún plek.

Hoe ziet een gezonde driehoek eruit?
"Het gaat om bonus, verbinden en positie. Bonus is wat je als hulpverlener extra wilt doen. Maar dat houdt dus in dat begeleiders in elk geval doen wat ze toezeggen. Dat gebeurt helaas vaak niet en dan spreek ik van een Malus. Dat heeft vooral effect op het vertrouwen(en dus op het toevertrouwen van ouders). Verbinding is een noodzakelijke voorwaarde omdat begeleiders zorgen voor wat bij ouders het meest kwetsbaar ligt: hun zorgenkind. Positie: begeleiders en ouders hebben binnen de driehoek een totaal andere plek. Hun uitdaging is dubbel: zelf met overtuiging je eigen plek innemen, en de ander zo nodig op zijn/haar plek houden. Een mooi voorbeeld uit de praktijk; Begeleiders waren op vakantie en belde de vader op met de vraag of ze aan zijn dochter aspirine mochten geven. Daarop reageerde de vader met: dat horen jullie zelf te besluiten; ik ga jullie dat toch ook niet vragen als ik met haar op vakantie ben!

Je laatste boek Moeders met een missie gaat over symbiose. Wat was de noodzaak om dit boek te schrijven?
"Als er sprake is van een symbiose, dan knelt de driehoek. In een symbiotische relatie gaan twee mensen zo in elkaar op dat er (te) weinig ruimte is voor anderen. En ook (te) weinig ruimte voor zichzelf. Het is voor professionals heel lastig om hier mee om te gaan en de eerste reactie is dan ook moeder en kind uit elkaar te halen. De praktijk schreeuwt om het boek omdat er veel misgaat. Dat wordt bevestigd door veel ouders én professionals. Eigenlijk is mijn missie dat niet alleen de cliënten maar ook de ouders het hart stelen van een professional. Ergensis het zo simpel."

Symbiose wordt gezien als een vaststaand gegeven in een moeder-kind relatie. Hoe zie jij dat?
Een goede symbiose". Zoals ik symbiose zie "hoort" die maar erg kort te duren (die allereerste uren, dagen, maanden). Erna lijkt het me niet de bedoeling om met elkaar te versmelten, of hoogstens voor een kort moment. Al vrij snel is het volgens mij gezond als moeders hun baby ruimte geven om zich van haar weg te ontwikkelen en ruimte nemen om ook zonder hun baby een eigen leven te hebben. In dat "spel" spelen vaders een cruciale rol door beschikbaar te zijn, door een allereerste driehoeksrelatie te beginnen. Symbiose gedijt bij een afwezige derde, is er vrijwel synoniem mee.

Soms gaan dit soort processen volledig anders doordat een kind extreem veel zorg nodig heeft. Als een kind dan weer hersteld is, zien ouders niet altijd dat het kind beter af is met meer afstand. Dan gaan de ouders overcompenseren. 'Ik moet er voor je zijn', is dan het heersende gevoel. Vaak (maar natuurlijk niet altijd) speelt daarin de eigen (opvoed)geschiedenis van de ouder een belangrijke rol, zeker als het om overcompenseren gaat.

Het heeft ook te maken met professionals. Als er veel ellende wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld slechte zorg, dan is dat een symbiose-bevorderende factor. En het is ook cultuurgevoelig. Wij zijn in Nederland heel geëmancipeerd. Hier mag een kind van 12 jaar zelf beslissen of hij euthanasie wil. In oosterse landen zou dat totaal ondenkbaar zijn. Zij zijn veel hechter."

Naast wie zou jij graag in het vliegtuig zitten? En wordt het dan een lange vlucht?
"Het maakt mij niet uit naast wie ik zit maar ik zou het wel fijn vinden als het iemand is met verdieping. Een mooie ontmoeting en samen over dingen hebben die er toe doen. Dat vind ik belangrijk."

Zou je het stokje willen doorgeven aan iemand die zich verbonden voelt met de doelgroep en past in het Veilige Huis?
"Ik wil jullie graag verbinden aan Ingrid Mispelblom Beyer. Zij wordt vanuit Movisie ondersteund in haar onderzoek naar het thema driehoek en seksuele weerbaarheid.

Meer lezen van Chiel Egberts?

Leestips van Chiel Egberts

Hille - Norma Sijthoff en door Guido Bindels
De blogs van Elise (www.eliseschrijft.nl)
Raadselkind – Annelie Botes


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Geen reacties gevonden

SAMEN KOMEN WE VERDER

Samen bouwen we aan Het Veilige Huis. Door kennis en ervaringen te delen. Naar elkaar te luisteren. Te vragen. En buiten de bestaande hokjes te denken.

Deel je specialisme met ons!

Het Veilige Huis organiseert geregeld lezingen en masterclasses voor ouders van een kind met een beperking en professionals. We merken dat de vraag naar specialistische masterclasses groot is ...

Lees meer

Wat kun jij doen?

Het Veilige Huis wordt gedragen door vrijwilligers. Aan enthousiaste mensen die zich hard willen maken voor een veiligere omgeving voor kinderen met een beperking hebben we dan ook nooit genoeg. Wil jij jouw steentje bijdragen aan Het Veilige Huis? Neem dan contact met ons op.Lees meer

Contact opnemen? Dat kan!

Stichting Het Veilige Huis
Postadres: Postbus 237
5240 AE Rosmalen
KvK 59114363
Twitter: @veiligehuis
Facebook: hetveiligehuis
Neem contact op

Back to top